Hallitsetko snookerin säännöt ja pelitilanteet? Oletko pelaajana saman arvoinen kuin tietäjänä?
Snookerin suosio katsojien ja vedonlyöjien keskuudessa on kasvanut räjähdysmäisesti viime vuosina. Etenkin keväisin pelattava snookerin MM-turnaus kokoaa valtavasti katsojia kotisohville tai päätelaitteiden ääreen ympäri maailman.
Snooker on erittäin katsojaystävällinen laji, jonka perussäännöt ja pelin periaatteet sisäistää aloitteleva katsojakin melko nopeasti. Peli myös tapahtuu melko rauhalliseen tahtiin selkeästi rajatulla pienellä alueella, mikä helpottaa snookerin seuraamista niin paikan päällä kuin vaikkapa televisioruudun välityksellä.
Sinänsä yksinkertaisessa pelissä on kuitenkin myös useita melko monimutkaisia sääntöjä ja tilanteita, jotka tulevat toisinaan yllätyksenä myös pitkään lajia seuranneille.
Me kokosimme kasaan muutamia hauskoja faktoja pelitilanteista ja säännöistä kysymysten ja vastausten muodossa. Kuinka monta sinä tietäisit?
Valkoisen lyöntipallon lisäksi pöydältä löytyy viisitoista punaista palloa sekä kuusi “väripalloa”. Kaikkiaan palloja on siis alussa kaksikymmentäkaksi.
Englantia pidetään usein snookerin kotimaana, mutta alun perin snooker-peli kehitettiin Intiassa. Asialla toki olivat englantilaiset, nimittäin komennuksella olleet brittisotilaat. 1800-luvun loppupuolella alkunsa saanut peli sai myös nimensä armeijan sanastosta.
Suosiota snooker lajina keräsi alkuaikoina lähes pelkästään Englannissa, josta tulivat pitkään myös kaikki lajin parhaat pelaajat. Edelleen Britteinsaaret tuottaa valtaosan lajin kärkipään pelaajista, mutta myös Aasiassa ja osin Manner-Euroopassakin snooker on nykyisin erittäin suosittua.
Jos mahdollisia virhepisteitä ei lasketa mukaan, korkein lyöntisarja eli “maksimibreikki” on 147 pistettä. Tämä vaatii kaikkien viidentoista punaisen pallon jälkeen mustan pussittamista sekä tämän jälkeen pöydän tyhjentämistä myös kaikista väripalloista.
Kyllä. Pelaaja saa käyttää erilaisia tukia lyöntikepin ohjaamiseksi. Tunnetuimpia apuvälineitä ovat lyöntituet eli tuttavallisemmin viulut tai restit. Myös lyöntikepin päähän ruuvattava jatkovarsi on varsin yleinen apuvälineitä ammattilaistasolla.
Huomionarvoista on, että pelaaja on itse vastuussa apuvälineiden käytöstä sekä niiden liikuttelusta pöydälle ja pöydältä pois. Jos apuvälineillä tekee virheen, tuloksena on vastustajalle virhepisteitä.
Mikäli onnistuisi lyömään kaikki punaiset pallot pussiin yhdellä lyönnillä, pisteitä tästä lyönnistä kertyisi huimat viisitoista. Mahdollisuus on kuitenkin lähinnä vain teoreettinen.
Mitä tarkoittaa, kun selostaja toteaa tai grafiikka esittää kesken freimin, että pisteet eivät enää vastustajalle riitä?
Tässä tilanteessa toinen pelaajista on kasannut enemmän pisteitä, kuin mitä maksimissaan pöydältä on enää saatavissa. Tällöin tappiolla oleva pelaaja joutuu joko luovuttamaan tai hakemaan vastustajalle virheitä ja sitä kautta virhepisteitä.
Miksi pelaajat jatkavat lyöntisarjojaan, vaikka freimi on jo ratkennut?
Jokainen snookeria edes satunnaisesti seuraava on varmasti törmännyt tähän tilanteeseen. Pisteet eivät ole enää aikoihin riittäneet toiselle pelaajalle, mutta erän voittavan pelaajan lyöntivuoro vain jatkuu. Snookerin käytöskoodistoon kuuluu pelata oma lyöntisarja loppuun, vaikka erä olisi jo ratkennut. Toisaalta erän häviävä pelaaja ei saa erää luovuttaa, ennenkö on hänen vuoronsa.
Mahdollisimman korkean lyöntisarjan eli breikin tekemiseen voi olla myös muita syitä kuin vain hyvä tapa. Turnauksen korkeimmasta lyöntisarjasta maksetaan usein ihan tuntuva korvaus, joten huippusarjaa kannattaa hakea. Toinen ihan perusteltu syy voi olla oman pelituntuman ylläpitäminen ja vastaavasti vastustajan pitäminen pois pöydältä.
Snookeriksi kutsutaan tilannetta, jossa lyöntivuorossa olevalla pelaajalla ei ole suoraa linjaa kohdepalloon muun pallon tai muiden pallojen ollessa tiellä. Se, kuinka vaikea tällainen tilanne pelaajalle on, riippuu monesta seikasta kuten etäisyydestä kohdepalloon ja osumiseen vaadittavien reunavallien määrästä.
Tiedät selkeästi yhtä ja toista, mutta aukkojakin snooker-sivistyksestä vielä lötyy. Pelaajana olet turvalyöntien mestari - tunnet että pääset helpommalla siirtämällä vastuuta, kuin että missaisit taas helppoja pussituspaikkoja. Mutta välillä se sokea kanakin jyvän löytää. Kaveri väittää että sinulla on kärsivällisyyttä ja taktista silmää. Jatkat unelmointia siitä, että jonain päivänä saat ensimmäisen century breakin !