Tehlikenin Farkında mısınız?
Günümüzde teknoloji hayatımızın her alanına girdi. Bu durum günlük yaşam alışkanlıklarımızı değiştirdiği gibi, çocuk yetiştirme stillerimizi de büyük ölçüde etkiledi. Evlerde, restoranlarda ve benzeri birçok yerde elinde tablet, telefonla oyun oynayarak, anne ve babasının ayağına dolaşmayan çocukların sayısı düşündürücü şekilde arttı. Birçok ebeveyn için teknoloji, çocuk yetiştirmede kolaylık sağlasın diye kullanılıyor. Ancak, günü kurtarırken çocuğunuzun geleceğine nasıl etki ediyorsunuz? Gelin, ebeveynlik stilinizi test edelim, çocuğunuzu bekleyen tehlikeleri birlikte bulalım!
Ne kadar televizyon seyrediyorsunuz?
Her akşam 2 -3 saat
Sabah ve akşam 5 - 6 saat
Tüm gün
Haftada bir kaç gün
Çocuğunuzla (anne veya baba) birlikte en çok ne kadar vakit geçiriyorsunuz?
Tüm gün
Yarım gün
Sadece akşamları
Sadece hafta sonları
Çocuğunuzla ne sıklıkta oyun oynarsınız?
Günde 1 - 2 saat
Hiç
Günde 3 saatten fazla
Hafta sonları
Çocuğunuz gününün kaç saatini teknolojik iletişim araçları (tv, telefon, tablet) ile geçirir?
Günün büyük kısmını
Anne (bakım veren) işlerini bitirene kadar
Günde 1 - 2 saat
Çok az / Hiç
Çocuğunuz hangi ortamlarda teknolojik iletişim araçlarını kullanır?
Her ortamda
Hiç
Yemek yedirme, altını değiştirme gibi ihtiyaçların karşılandığı her yer
Uslu durmasının istenildiği her ortam
Çocuğunuz çoğunlukla ne tür oyunlar oynar?
Evcilik gibi oyunlar
Ev eşyalarını dönüştüren yaratıcı oyunlar
Pilli, elektrikli oyuncaklar
Tablet, telefon oyunları
Tehlikedesiniz!
Sizin ve çocuğunuzun vaktinin çoğunu teknolojik iletişim araçlarıyla geçirdiğini görüyoruz. Muhtemelen iletişim araçları sizin hayatınızda çok fazla yer kaplıyor ve çocuğunuzla ilgilenmenin zor olduğu durumlarda, onları oyalamak için bu araçları kullanmak işinizi kolaylaştırıyor. Ancak bilmelisiniz ki, bu düzeyde teknoloji kullanımı çocuklar üzerinde çok ciddi gelişimsel problemlere yol açabilmektedir. Eğer çocuğunuz, özellikle 0 - 3 yaş arasındaysa otizm başta olmak üzere, birçok gelişimsel bozukluk riskine açık halde yaşıyorsunuz. Yaşam tarzınızı düzenlemek ve çocuğunuzun etkilenimini kontrol etmek için bir uzmana başvurun.
Dikkatli Olmalısınız!
Çocuğunuza olması gerekenden fazla teknolojik iletişim araçlarını kullandırdığınızı görüyoruz. Diğer yandan çocuğunuzla iletişiminizi ve geliştirici etkinliklerinizin de mevcut olması, içimizi rahatlattı. Ancak, televizyon ve tablet gibi teknolojik oyunların yaratabileceği riskleri aklınızdan çıkarmamalı, bu araçlarla geçirilen süreleri daha da kısaltmalısınız.
Doğru Yoldasınız!
Çocuğunuzu yetiştirirken, televizyon, tablet ve telefon gibi araçlardan uzak durduğunuzu, daha yaratıcı ve etkili oyun yöntemlerini hayata geçirdiğinizi görüyoruz. Birçok ebeveyn gibi, kolay olana kaçıp çocuğunuzun geleceğini riske atmıyorsunuz. Örnek ebeveynsiniz, çevrenize de örnek olmanızı dileriz.