Mennyit tudsz a klasszikus mesékről?

INDÍTÁS
Melyik Kossuth-díjas meseírónk tollából bújtak elő ezek a szerethető figurák: Gombóc Artúr, Mirr-Murr, Süsü, Sebaj Tóbiás, Pom Pom, Ho-ho-ho-horgász?
Milyen állat Tádé, Mazsola és Manócska barátja Bálint Ágnes meséjében?
Kik ülnek a zúgó erdő közepében úgy, mint az urak Zelk Zoltán mesés versében?
Hófehérke, Jancsi és Juliska, Hamupipőke, A brémai muzsikusok és Holle anyó. Minden gyermek és felnőtt kívülről fújja a két német nyelvtudós mesegyűjtéseit. De vajon mik a Grimm fivérek keresztnevei?
Milyen színű a főszereplő édesanya szeme Molnár Ferenc szívszorító történetében, amely a mű címét is adja?
Ki írta a Mesebolt című könyvet, óvodáskorunk egyik kedvencét, aminek még a borítója is rabul ejtett bennünket?
Gyerekkorunkban annyit forgattuk a benne szereplő állatok történeteit, hogy egy tekercs cellux is kevés volt a lapok visszaragasztásához. Melyik könyvben található ez a rajz, amit a mesék szerzője alkotott?
Ki hív haza egy macskát, ki szerint hétfejű a tündér, ki számolt száz pettyet egy katicán, és ki az, aki „tuvudsz ivigy”?
Hány éves a kislány Marie-Claude Monchaux francia írónő igaz történetében?
Kinek a világhírű, emblematikus rajzai díszítik Janikovszky Éva több kötetét is, mint például a Kire ütött ez a gyerek?-et.
Melyik mese szereplői ők: Írisz királynő, Amalfi kapitány, Áterpáter, Kencefice és Omikron?
STOP! Kiknek a segítségével tanított meg bennünket okosan közlekedni Imre István?
Melyik meséből származik az idézet? „Én majd a szemem sarkából nézlek, te pedig nem szólsz semmit. A beszéd csak félreértések forrása. De minden áldott nap egy kicsit közelebb ülhetsz.”
0-8
Itt a vége, fuss el véle...tedd félre a kütyüket, és szörfözz kicsit a könyvespolcodon! Iménti kvízünkben szerepelt mesék mindenkit beszippantanak. Nemcsak a gyerekeknek szórakoztató, gondolatébresztő vagy tanulságos történetek ezek, hanem izgalmas titkokat tárnak a felnőtt korosztály elé is. A mese legyen veled!
8-10
Rég volt? Tán igaz sem volt? De bizony! Gratulálunk az eredményedhez! Ha utoljára 20-30-40 éve hallottad ezeket a meséket, akkor egész jól emlékszel rájuk. Minden felnőttben ott bújik egy kisgyermek, aki fogékony a mesék világára. Lapozd át újra ezeket a nagy kedvenceket, most sem fogsz csalódni!
You got {number correct}/{number of questions} correct answers
Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy kisgyermek, aki rengeteget tudott a mesekönyvekről... Ez lennél te, hiszen válaszaid alapján biztosak vagyunk abban, hogy szüleid, nagyszüleid sokat meséltek neked, esetleg te magad olvastad az adott műveket vagy saját gyermeked kedvéért lapozgatod sűrűn. Gratulálunk, osztályzatod egyszerűen mesés!