Hvor mye kan du om Gjøvik, Toten og Land?

I samarbeid med Norsk Tipping kan du sommeren 2020 være med på en quizreise rundt i Norge.
START
«Skidt i Norge» sa’n, «leve Toten!» Hvem skrev det?
Det var i diktet Andersen fra Toten at Bjørnstjerne Bjørnson skrev ordene. Bjørnson var født på det totninger kaller det gale siden av Mjøsa, og skrev ordene som en kritikk av motsetningene mellom landsdelene i Norge. Bildet er fra Kapp Melkefabrikk (Nestle) i 1924.
Neste
Hva het togstrekningen som vi i dag kaller Gjøvikbanen opprinnelig?
Banen fra Oslo til Gjøvik ble først kalt Nordbanen. Den hadde tre sidebaner: Skreiabanen, Valdresbanen og Røykenvikbanen. De tre er nedlagt. Banen åpnet til Gjøvik i 1902. Bildet er fra åpningen av Skreiabanen i 1903, prins Carl besøker Rogneby.
Neste
Den største premien som er vunnet i et spill hos Norsk Tipping på Gjøvik er på...
Alle de tre er riktige, men den største summen er altså den største. Det var en mann som vant den summen 17. august 2016. Det var rekord, men rekorden ble delt på en andelsbank. 10 vinnere delte den potten.
Neste
Hva er klengenavnet til trommeslager Arnulf Paulsen i Vazelina Bilopphøggers?
Vazelina Bilopphøggers ble stiftet i 1979 i leiligheten til Arnulf "Høgger'n" Paulsen. Bildet over er fra NM i Rock i 1980.
Neste
Faren til Harald Hårfagre omkom på vei over Randsfjorden, men hva het faren?
Harald Hårfagre brukte Land som ett av sine utgangspunkt for å ta makten i Norge etter at hans far, Halvdan Svarte, døde på veien over Randsfjorden da han gikk gjennom isen. De to andre var henholdsvis hans far (Gudrød) og hans far igjen (Halvdan). Bildet viser Randsfjorden i 1889.
Neste
Hvilken av disse kommunene har flest Flax-millionærer?
Gjøvik har 4 Flax-millionærer. Skal vi tro statistikken er det ingen på Hamar, rett over Mjøsa fra den hvite svanen. Bildet viser for øvrig Gjøvik i 1880.
Neste
Niels Ødegaard var ordfører i Gjøvik kommune i hvor mange år?
Niels Ødegaard var ordfører i Gjøvik fra 1922 til 1967. Han var på Stortinget i perioden 1928-1945. Han var også redaktør i Oppland Arbeiderblad.
Neste
Rockegruppen TNT har en gitarist fra Toten, hva heter han?
Rolf Ågrim Tekrø er opprinnelig fra Oslo, men flyttet til Raufoss i ung alder. Oppslaget er hentet fra Oppland Arbeiderblad.
Neste
På Toten er det et stor friluftsmuseum som også har delvis samme navn som vokalisten i et kjent band, hva heter det?
Friluftsmuseet Stenberg er et vakkert sted for en god rusletur tilbake i historien. Det er også en fin sykkeltur fra Lillo opp dit, så da vil du jo sykle Lillo-Stenberg.
Neste
DS «Skibladner» startet å gå på Mjøsa når?
Jomfruturen gikk fra Minnesund og nordover på Mjøsa 2. august 1856. Hjembyen til båten er Gjøvik.
Neste
Badestedet Fastland på Gjøvik har fått sin navn fordi
Etter at Mjøsisen ble utrygg trengte alle de lokale skøyteløperne et sted å gå på skøyter, og da brukte man Fastland som da også ble et fint sted å bade på sommeren. Bildet er tatt i 1954.
Neste
Denne veien kalles Skreifjella, men hva heter den egentlig?
FV 33 er en av de smaleste veiene i Norge, og er så smal at man ikke kan møte trafikk på et strekke. Veien har blitt kåret til en av de aller verste i Norge. Eller som andre ville sagt det: En opplevelse. Dette bildet er fra 1935.
Neste
På Starum lå ett av to slike i Norge, hva da?
Det var Starum og Skjold som hadde Norges kløvkompanier, altså soldater til hest - eller kavaleriet om du vil. Kompaniet på Starum ble nedlagt i 1980, men det er nå en hesteskole på området.
Neste
Hvem av disse er ikke født på Toten?
Peder Balke var født på Helgøya, som riktignok mange totninger ser. Margit Sandemo ble født på Lena, og flyttet som barn til Sverige. Paul Lillo-Stenberg er farfaren til Lars Lillo-Stenberg, og var kunstmaler på Toten.
Neste
Mustad fabrikker er kjent for

Registrer e-post for å være med i trekningen.

Skriv inn din e-post for å se resultater og delta.

Vi deler ikke din informasjon med noen
Ikke så bra, kanskje du bør besøke området?
Imponerende svart!
Du må være lokal!